Васил Симитчиев се завръща със своите артистични открития, с резултатите от

...
Васил Симитчиев се завръща със своите артистични открития, с резултатите от
Коментари Харесай

Васил Симитчиев: Изкуството открива въпроси, а не дава отговори

Васил Симитчиев се завръща със своите артистични открития, с резултатите от своя дълъг път в актуалната просвета – със селекция от знакови творби и нови планове в изложбата на Националната художествена изложба „ Квадрат 500 “. „ След мащабите на Кристо няма различен българин с тази увереност, световна артистична визия и креативен обсег ”, споделя за Симитчиев изтъкнатият професор Станислав Памукчиев.

Васил Симитчиев е концептуален художник в най-пълния смисъл на думата. Идеите са суровината на неговото изкуство и както самичък споделя – един път осъществени, те губят половината от своята мощ. Някои от най-ранните му, само че най-издържани опити са в тази посока – плановете за водни басейни, осъществени на разнообразни места в края на 70-те. Двата най-големи са направени за Музея на модерното изкуство в Стокхолм и за един от градските паркове в Малмьо. Работата, която му носи международно самопризнание, е точно „ Стъкленият пристан “ в Малмьо.

Похватите, които употребява Васил Симитчиев, са светлината, ефирността и празнотата, което в залите някак ускорява неналичието на настъпателност в посланията му.


„ Неговите творби са огромни и изложбената зала е мъчно да ги побере. Ще забележим скици, обекти, документи в цялата изложба. Изложбата съчетава рисунки, скулптора, съоръжения, видеа. Разбира се, „ Стъкленият пристан “ е емблематичната негова творба, която ще забележим с видеодокументация в изложбата. Шест квадратни километра пристан е затрупан със стъкло и по-късно стартира работата по кея с тежкотоварни камиони и стъклото става на прахуляк. Интересното, може би, което е значимо, е, че кеят е бил работещ, неговата концепция е била за замяна, за промяна на предопределение. 

Такъв е неговият план за свързване на Дания с Швеция. Той прави един план, който би трябвало да се извърши от двете страни на провлака, делящ двете страни. Като хорове извършват музикално произведение, композирано по сеизмографичните неравности на двете страни. По-късно напълно действително е построен мост, който свързва двете страни. В изложбата сме желали да проличи точно тази мащабност на мисленето му. А Швеция в действителност му дава опциите този мащаб да бъде осъществен. Това е богата страна – 60-те – 80-те години, а неговите планове са доста скъпи. “

 Васил Симитчиев, „ Трансплантация – Стъкленият пристан “, 1983
Самият актьор Симитчиев намира затруднение във вътрешния разговор със самия себе си. „ Изкуството открива въпроси, а не дава отговори ", това твърди Васил Симитчиев, за него извънредно значими са разговорът и методът на връзка, въздействие му оказват и интернационалният му опит и дългогодишната му работа в Швеция, където извървява по-голямата част от креативния си път. Въпреки, че отива на Запад за по-добро, като че ли и там открива насочна точка за смяна – днешната хармония в изкуството се назовава нравственос и морал. 

Експозицията със селекция от знакови творби и нови планове на Васил Симитчиев може да бъде прегледана до 23 януари 2022 година в Националната художествена изложба „ Квадрат 500 “.

Повече за експозицията – чуйте в звуковия файл от диалога на Ангелина Грозева с куратора на плана Иво Милев.

Снимки: Национална изложба / Любомир Ковачев, списание „ Черно и бяло “, Аке Хедстрьом
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР